Wat maakt de akoestische producten van Twimage een goede keuze?

Er zijn enorm veel ‘akoestische’ producten op de markt. Het resultaat van al deze producten is echter helaas vaak niet zo goed. Hier zijn een paar redenen voor. De eerste reden is dat andere producten akoestisch gezien niet zo veel doen als dat je zou verwachten. Het woord ‘akoestisch’ verkoopt goed, en daarom worden ‘akoestische’ producten ook vaak verkocht door bedrijven die zelf ook niet zo goed weten wat goede akoestische producten zijn. De meest voorkomende fout is dat een akoestisch materiaal wordt verkocht die op zich erg goed werkt, maar deze wordt dan zo dun gemaakt dat alleen de hoogste tonen geabsorbeerd worden. Het resultaat is dat de akoestiek dan niet zo veel beïnvloed is. Bij Twimage houden we rekening met de dikte van het materiaal, en weten we bij welke dikte welke toonhoogtes geabsorbeerd worden. Sterker nog: we hebben dit gemeten en volgens de hoogste standaard gecertificeerd zodat je zeker weet dat deze waardes ook kloppen. Dat brengt ons bij de tweede reden dat akoestische producten vaak niet zo goed zijn als je zou verwachten: de akoestische beloftes kloppen vaak niet. Veel akoestische metingen zijn niet heel nauwkeurig. De afwijking kan zomaar 20% zijn. Maar, dat gesprek wordt al snel erg gedetailleerd. Wat makkelijker is om te laten zien is het volgende: Een grafiek van de absorptiewaardes van geluid loopt vaak van nul tot een. Nul betekend dat er helemaal geen geluid wordt opgenomen, en 1 betekend dat al het geluid wat er op komt geabsorbeerd wordt. Het is dan makkelijk te begrijpen dat als de grafiek boven de 1 uitkomt, er geen andere uitleg kan zijn als dat de grafiek fout is. In de praktijk komt dit doordat de zijkant of achterkant van het product in de meting ook geluid geabsorbeerd heeft, en hier is niet voor gecorrigeerd. Helaas zie je dit heel veel terug op webpagina’s van concurrenten. Bij Twimage houden wij rekening met deze fouten, en onze meetmethodes zijn in te zien in een publiek rapport onder referentiecode 101438-14-27022023.

Een derde reden waarom akoestische producten vaak niet zo goed bevallen is omdat ze lelijk zijn. Gewoon vierkanten platen aan de muren en het plafond is niet de meest sierlijke manier om de akoestiek te verbeteren. Wij snappen dat er situaties zijn waar het design van een ruimte minder belangrijk is en willen ook bij die partijen graag meedenken, maar over het algemeen proberen wij bij Twimage oplossingen te verzinnen die op zichzelf bijdragen aan een mooie ruimte en een mooi design.

Waar is akoestische wanddecoratie nuttig?

Twimage heeft akoestische oplossingen voor verschillende situaties. Maar een situatie waar in de ontwerpfase vaak niet over nagedacht wordt, maar waar akoestiek heel belangrijk is, is voor de spraakverstaanbaarheid in nieuwe gebouwen, en nieuw ingerichte gebouwen. De meeste huizen en kantoren worden opgeleverd met muren en een vloer van harde, gladde materialen zoals beton, dat weerkaatst geluid en zorgt voor galm. Twee van deze muren tegenover elkaar kunnen dan ook nog zorgen dat het geluid steeds heen en weer kaatst waardoor je een hele lange galm krijgt. Wil je deze galm verminderen, dan helpt een laagje verf, een poster of behang maar heel beperkt, en parket of laminaat op de vloer helpt wel een beetje maar niet zo veel. De weerkaatsing van geluid wordt vooral verminderd door dikkere, zachte objecten zoals banken, dikke gordijnen en vloerkleden. Deze zachte materialen absorberen het geluid waardoor het niet meer teruggekaatst kan worden, dat is ook wat de akoestische wanddecoratie voor spraak van Twimage doet.

Akoestiek komt later wel? Of toch rekening mee houden tijdens ontwerp?

Het is heel erg aan te raden in de ontwerpfase rekening te houden met akoestiek. Als de ruimte al volledig gedecoreerd is  maar de akoestiek is slecht, dan is er geen ruimte meer voor akoestische decoratie. Wil je gaan voor een minder zichtbare akoestische oplossing, dan is ook dit veel makkelijker in vroegere fases. Muren en plafonds kunnen bijvoorbeeld bedekt worden met egaal akoestisch materiaal zodat het schilderen of behangen overgeslagen kan worden. Ook kunnen veel stijlobjecten als houten muren, schilderijen, en verticale latten akoestisch gemaakt worden door hier ruimte achter te laten en de juiste binnenbouw te kiezen. Doe je dit wanneer je het voor het eerst ophangt dan kost het weinig extra, doe je dit later pas dan moet het twee keer opgehangen worden.

Is een goede akoestiek écht belangrijk?

volgens de World Health Organisation wordt geluidsoverlast geassocieerd met een negatief effect op fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen(1). Waarschijnlijk kan je zelf gevoelsmatig ook gemakkelijk inzien dat een situatie zonder lawaai, afleidende geluiden, en waar je elkaar goed kan verstaan veel fijner is. Maar om dichter bij akoestische wanddecoratie te blijven: Er is wetenschappelijk onderzoek wat duidelijk laat zien hoe groot het positieve effect van een vermindering van galm kan zijn.

Neem deze voorbeelden:
In een ziekenhuis in Denemarken is onderzoek gedaan naar het effect van Akoestische wand- en
plafond materialen in operatiekamers(2). Hierin is duidelijk naar voren gekomen dat, met akoestische
producten, de collega’s beter met elkaar kunnen communiceren, ze minder stress hebben, en dat de
akoestische situatie voor minder fouten zorgt.


In een onderzoek uit Duitsland naar basisscholen is naar voren gekomen dat een goede akoestiek
leidt tot minder stress, meer interactie in de lessen en dat lessen aan het einde van de dag nog net
zo effectief zijn als aan het begin van de dag, in tegenstelling tot klassen met een slechte akoestiek(3). In een ander onderzoek naar basisscholen uit Italië kwam naar voren dat kinderen minder plezier
hebben en minder blij zijn met zichzelf als er meer galm is in de klas(4). Nog een derde onderzoek,
deze uit Nederland, laat zien dat meer echo samenwerkingstaken bij studenten stoort.

Al deze voorbeelden laten zien dat een goede akoestiek goed is voor de mensen in de ruimte, en
voor het resultaat wat beoogd is in de ruimte.

1 World health organisation Europe, Fact Sheet 6-Reducing Noise to Promote Health
2 Beldam, “Impact of acoustics on staff performance in operation rooms”, Internoise, Madrid, 2019
3 Tiesler, G., Machner, R., & Brokmann, H. (2015). Classroom acoustics and impact on health and
social behaviour. Energy Procedia, 78, 3108-3113.
4 Astolfi, A., Puglisi, G. E., Murgia, S., Minelli, G., Pellerey, F., Prato, A., & Sacco, T. (2019). Influence
of classroom acoustics on noise disturbance and well-being for first graders. Frontiers in
Psychology, 10, 2736.
5 Braat-Eggen, E., vd Poll, M. K., Hornikx, M., & Kohlrausch, A. (2019). Auditory distraction in open-
plan study environments: effects of background speech and reverberation time on a collaboration
task. Applied Acoustics, 154, 148-160.